Demonische Donderdagen

Nybbas

In de Ars Goetia-trilogie spelen verschillende demonen mee, met wel zeer exotisch klinkende namen. Dat is ook een van de meest gehoorde feedback, denk ik: “Die namen…”

Als dan niet vergezeld van het nodige gekreun.

Tja… de namen zijn niet simpel, dat geef ik toe. Maar ik heb ze dan ook niet zomaar uit de lucht geplukt.

Nee, ze zijn eigenlijk zorgvuldig gekozen uit verschillende bronnen, waaronder o.a. de Bijbel, de Talmud, de Ars Goetia (uiteraard), enz. Maar waarom net déze demonen? Waarom niet Jantje en Pietje en Jefke? Of andere – misschien gemakkelijker uitspreekbare – namen? Dat leer je hier, in de nieuwe reeks: Demonische Donderdagen.

En hier is nummer drie alweer. Deze keer hebben we het over de eerste demon waarmee we kennismaken in de Ars Goetia-trilogie: Nybbas.

Wil je de vorige posts (nog eens) lezen? Die vind je hier:

  1. Ashmedai
  2. Aitvaras

Faun… of demon?

Nybbas was een van de eerste demonen die ik nodig had. Ik zag hem klaar en duidelijk voor me: bokkenpoten, een bierbuikje, een pompbaksmoel (Vlaams woord voor een mond waarbij de onderkaak verder naar voren staat dan de bovenkaak nvdr) met slagtanden die eruitstaken. Nee, veel meer dan dat plaatje had ik op dat ogenblik niet nodig.

En ja, ik weet dat Nybbas’ uiterlijk veel weg heeft van een faun – dat geef ik trouwens ook meteen toe in het verhaal – maar zo zat hij nu eenmaal in mijn hoofd. En ik kreeg hem er niet meer uit. Maar geef toe, die lispelende, slobberende s-klankjes, die zie je toch gewoon voor je? 😉

Geen Ars Goetia-demon

Het beestje moest enkel nog een naam krijgen. En zo startte mijn zoektocht naar demonen en hun eigenschappen, en stootte ik dus op de naam Nybbas. Ik wist toen nog niet van het bestaan van de Ars Goetia, laat staan dat mijn trilogie ernaar vernoemd ging worden, dus scrollde ik in het wilde weg door een lijst met namen en stootte zo op Nybbas. Dat klonk demon-achtig genoeg. Maar ik wilde er wel wat meer over weten.

Dus googlede ik de naam “Nybbas” en vond exact wat Cassandra vindt in haar grimoire:

He is regarded as a buffoon and a charlatan. He is depicted as smiling. He is of the inferior order, high upper gallery of hell.

Perfect!

Het begin van alles

Doordat de naam en de persona van Nybbas zo perfect pasten binnen het verhaal, heeft hij eigenlijk het pad geëffend voor anderen. Vanaf nu moesten en zouden de namen en karakters van alle demonen matchen met hun personages in mijn boek!

En zo geschiede…

Psst

Nieuwsgierig geworden naar Nybbas? Hij verschijnt al meteen in hoofdstuk 1 van Bezwering, en dat hoofdstuk vind je integraal terug op deze website. Klik op deze link om het te lezen: Hoofdstuk 1 van Bezwering


Bronnen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.