Demonische Donderdagen

Aitvaras

In de Ars Goetia-trilogie spelen verschillende demonen mee, met wel zeer exotisch klinkende namen. Dat is ook een van de meest gehoorde feedback, denk ik: “Die namen…”

Al dan niet vergezeld van het nodige gekreun.

Tja… de namen zijn niet simpel, dat geef ik toe. Maar ik heb ze dan ook niet zomaar uit de lucht geplukt.

Nee, ze zijn eigenlijk zorgvuldig gekozen uit verschillende bronnen, waaronder o.a. de Bijbel, de Talmud, de Ars Goetia (uiteraard), enz. Maar waarom net déze demonen? Waarom niet Jantje en Pietje en Jefke? Of andere – misschien gemakkelijker uitspreekbare – namen? Dat leer je hier, in de nieuwe reeks: Demonische Donderdagen.

Vandaag is nummer twee aan de beurt. En hij is stiekem ook mijn favoriet 😀
Aitvaras, de demon-kat die zijn demonenkrachten kwijtspeelde en nu enkel nog mensen kan genezen.

De eerste post over Ashmedai vind je hier: Demonische donderdagen: Ashmedai


Geen naam

Eigenlijk is Aitvaras geen eigennaam, zoals Ashmedai en Nysrogh dat wel zijn. Maar het is een benaming voor een fabelachtig wezen uit Letse en Litouwse volksoverleveringen.

Het is ondertussen al zolang geleden dat ik de personages voor Bezwering ontwikkelde dat ik me jammer genoeg niet meer kan herinneren hoe ik precies bij Aitvaras ben uitgekomen 😦

Wel herinner ik me nog dat ik meer informatie over hem opzocht en dit op Wikipedia vond:

De aitvaras is een fabeldier dat voor het eerst opduikt in 1547. Het is volgens de inwoners van Letland en Litouwen een zwarte kat of een haan met vier drakenpoten en een vurige staart. Volgens andere bronnen is het een demon die binnen op een haan of kat lijkt, maar buiten de gedaante van een draak aanneemt. Een gewonde aitvaras geneest bij het aanraken van de grond.

Wikipedia

Kat. Demon. Draak. Meer moest ik niet weten. Aitvaras moest en zou een belangrijke rol spelen!

Het feit dat hij geneest bij het aanraken van de grond, speelde alleen maar in mijn voordeel. Zo kon ik ervoor zorgen dat mijn Aitvaras ook alleen maar genezende krachten had. Niet zo heel spannend voor een demon, maar perfect voor mijn verhaallijn.

Geloofwaardig

Natuurlijk is een demon die mensen helpt niet zo geloofwaardig. Daar moest ik een oplossing voor verzinnen. En om die reden is het dat Aitvaras wel echte demonenkrachten heeft, maar die door een of andere frats die hij heeft uitgehaald, als straf is kwijtgespeeld. En wie anders dan Ashmedai heeft hij hiervoor te danken?

Logisch, want anders heeft Aitvaras geen reden om hem te haten en dus Nysrogh en Cassandra te willen helpen.

Iedere Aitvaras voor zich 😉

Symboliek

Ook voor mij persoonlijk is de symboliek van de “reddende kat” bijna te mooi om toeval te noemen. Mijn eigen kat is ooit (letterlijk) mijn redding geweest. Dus ook dat heeft zeker zijn steentje bijgedragen aan mijn keuze voor de zwarte, cynische, demon-kat die toch ieders hartje weet te veroveren. 😸


Bronnen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.